Občianske združenie Choč zorganizovalo svoje štvrté podujatie. Vo Valaskej Dubovej predvádzali, ako si doma – v hrnci uvariť pivo. Treba k tomu hrniec, kvasnú nádobu, šrotovník, zopár zariadení ako cukromer, teplomer, stopky, váhu, zopár prostriedkov a náradia na čistenie a dezinfekciu a samozrejme zdroj tepla, ktorý dokáže dostať do varu potrebné množstvo. Základné ingrediencie pre uvarenie domáceho piva sú jačmenný slad, chmeľ, voda a pivovarské kvasinky.
Sládek Jozef Vacula s gazdom Stanislavom Pirošíkom predviedli prítomným celý proces od našrotenia sladu až po uzavretie kvasnej nádoby. Na plynovom variči navarili celkom 13 litrov mladiny o stupňovitosti 12°. Tú po vychladnutí zakvasili a po prekvasení ju čaká proces fľaškovania a nasycovania, ktoré zvykne trvať viac ako mesiac.
Na podujatie prišla i Mestská televízia Ružomberok, ktorej diváci sa tiež dozvedia, v čom spočíva podstata varenia piva. Ešte pred našrotením sladu Mikuláš Košťál z Vavrečky v krátkosti odprezentoval varenie piva v miestnom pivovare Rezek z Jizerských hôr, ktoré dováža na Slovensko. Pivo ponúka napríklad v praktických 10 litrových sudoch aj s pípou, čo je vhodné na posedenia s priateľmi, menšie oslavy a podobne. Toto pivo ponúkal i na mieste.
Súčasťou podujatia bol i gazdovský trh, kde si návštevníci mohli zaobstarať napríklad domáci kváskový chlieb, kačacie vajcia, či ochutnať už hotové doma varené pivo. Členovia OZ Choč deň vopred navarili i poriadne hustú kapustnicu, ktorá sa taktiež podávala s čerstvým domácim chlebom. Technologické prestávky pri varení piva boli vypĺňané hrou na heligónky, píšťaly, fujaru či drumbľu. Podujatie svojou účasťou poctila i heligonkárka Vanesa Gallová z Komjatnej.
Kým mladina chladla z bodu varu na približne 20 °C, osadenstvo v Drevenici Sever sa mierne vystriedalo. Tí, ktorí prišli prevažne pre ukážku varenia piva poodchádzali, poprichádzali priatelia či rodina predovšetkým z Valaskej Dubovej. Do drevenice zavítali i turisti vracajúci sa z Veľkého Choča. Voľná zábava za občasných tónov heligónky pokračovala až do neskorého večera. I deti tu mali svoj kútik a vďaka novému reproduktoru, ktorý OZ Choč zakúpilo, si v jednej miestnosti spravili vlastnú diskotéku. I počas tejto voľnej diskusie si variči splnili svoj sľub a ukážku varenia dotiahli až do konca. Voľnú vravu prerušili prípravou zákvasu, ukážkou ako správne mladinu zakvasiť až po dovysvetlenie čo bude potrebné spraviť neskôr – prekvasiť, nafľaškovať a nechať nasýtiť pri správnej teplote.